Evlilik kurumu evlilik engeli olmayan iki ayrı cinsiyetteki kişinin aile kurma amacıyla bir araya gelmesine denir. Evliliğin psikolojik ve sosyal gereksinimleri doyurmayı amaçladığı bilinmektedir. Ülkemizde eş seçimi, bireyin beklenti ve isteklerini karşılayan partnerin genellikle kendi kararıyla ya da görücü usulü adı verilen aile büyükleri ve sosyal çevremiz tarafından seçilmesiyle gerçekleşmektedir. Evlilik öncesinde geçirilen sürede partnerimizi iyi tanımak ve doğru değerlendirmelerde bulunmak evliliğin devamlılığı için önemlidir. Sağlıklı bir aile kurmanın temel kuralı tarafların birbirini tanıması kadar bireylerin kendisini iyi bir şekilde tanımasından geçmektedir.
Eş seçimlerimizde zihnimizde oluşturduğumuz kişi ile gerçeklikte birlikte olduğumuz kişi arasında farklar oluşabilecektir. Evlilikte çiftleri zorlayan hatta evliliğin sonunu getiren birçok neden bulunmaktadır. Bunlar içinde şiddetli geçimsizlik sık karşılaşılan durumlardandır. Çiftlerin birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarını yeteri derecede karşılayamaması, evlilikle ilgili beklentilerin azalması, iletişim sorunları, şiddet olarak tanımlanabilecek söz ve davranışlar, sosyal veya bireysel açıdan ihtiyaç duydukları zamanlarda birbirlerine destek olmama, saygısız ve güven sarsıcı davranışlar şiddetli geçimsizliğe örnek olarak gösterilebilir.
Mutlu evlilik için, Gottman’ın ilişkilere zarar veren Mahşerin Dört Atlısı olarak adlandırdığı eleştiri, hor görme, kendini savunma, araya duvar örme tutumlarından mutlaka uzak durmamız gerekir.
Evlilikte, çiftler birbirlerinin duygusal ihtiyaçlarını göz ardı etmemelidir. Eşinize gerçek bir ilgi göstererek, güzel kelimeler söyleyerek, sarılarak, göz teması kurarak ve onaylayıcı ifadelerde bulunarak iletişimin etkisini keşfedin.
Eşinizi olduğu gibi kabul edip onu değiştirmeye çalışmadan zevklerine ve seçimlerine saygı duyun.
Anlayışlı olmaya özen gösterin. Empati becerilerinizi ortaya koyun. ‘Kesinlikle böyle yapmamalıydın.’ ‘Sen suçlusun.’ şeklindeki ifadelerden kaçının. ‘Ne hissettiğini anlıyorum.’ mesajını verin.
‘Biz’ tavrını sergileyin. Aile içi dayanışmanın gücüne inanarak partnerinizi destekleyin.
Eşinizin size ihtiyacı olduğunu unutmayın, ahlak dersi vermek yerine gerçekleşmesi mümkün durumlardan bahsedin.
Bazı durumlarda sadece iyi bir dinleyici olmanın bile ilişkiniz açısından oldukça faydalı olacağını unutmayın.
Küçük sorunları dile getirmeye özen gösterin. Biriken sorunların ilerleyen süreçlerde daha çözümsüz bir hal alacağını unutmayın.
Tüm bunlara rağmen evliliğinizdeki sorunlar aşılmaz bir hal aldıysa evliliğinizi onarmak ve kaliteli hale getirmek için bir uzmandan destek alabilirsiniz.
Psikolog Polen TUNCER
Instagram: @psk.polentuncer