Ramazan ayı gelmesi ile oruç tutanlar için beslenme alışkanlıkları değişmektedir. Bu dönemde iyi bir yönetimle kilo kontrolü son derece kolay. Yönetimin temel kuralı sahuru atlamayın.
Sahura kalkıp sadece su içerseniz vücudunuza savaş açmış olursunuz. Özenli bir sofra değil ama dengeli bir sahur kesinlikle şart.
Diğer büyük tehlikeyi de aç kalırsam korkusu ile yapılan sahur oluşturmakta. Sahura kalktınız ve tabak tabak sarmalar dolmalar kızartmalar yediyseniz vücudunuzda yağ oranının artması kaçınılmaz bir son. Çünkü gece metabolizma hızımız günün diğer saatlerine göre daha yavaş. Aman dikkat ihtiyacımızdan fazla yediğimiz her besin vücuda yağ olarak geri dönebilmekte!
PEKİ SAHURDA NASIL BESLENMELİ
Sahurda yeterli lif aldığınızdan emin olun. Tam tahıl ekmek iyi bir seçim olacaktır.
Proteinden yeterli beslendiğinizden emin olun. Yumurta, peynir, ya da etli/kıymalı sebze yemeği sahur sofralarınızda yer alsın.
Sahurda süt, yoğurt ya da kefir tüketmek gün içinde açlığı yönetecektir.
Gün içinde aşırı acıkıyorsanız sahurda beyaz undan uzak durmanızı tavsiye ederim. Aynı zamanda sahurda beslenmenize haşlanmış kurubaklagiller ile yapılmış salata ekleyebilir, ya da sütünüze/yoğurdunuza yulaf ezmesi ekleyebilirsiniz.
Vitamin mineral ve liften zengin oluşu ile sahura 1 porsiyon meyve eklemek sağlıklı bir seçim olacaktır.
Ve tabi ki bu dönemde 2, 2.5 litre kadar su içtiğinizden emin olun. Sahur ve iftar zaman zarfında suyu yayarak tüketmek en iyisi.
ÇOK SU İÇİYORUM AMA SUSUZLUK ÇEKİYORUM diyorsanız tükettiğiniz tuz, salça, turşu, kızartma, çay ve kahve oranını gözden geçirin derim. Susuzluğun gizli nedenleri bu besinler olabilir.
KONTROLLÜ BİR İFTAR İÇİN TÜYOLAR
Ramazan ayında alınan kiloların en büyük sebebi iftar sonrası serbestlik hissi. Yediğiniz besinlerin şifanız olduğunu unutmayın. Şükrederek beslenmek, farkındalıklı beslenmek sizi galip çıkaracak.
Orucu 1-2 bardak su 1 adet hurma ya da 2 adet zeytin ile açmak sağlıklı olacaktır.
Ilık bir çorba başlangıç için iyi bir seçim olacaktır.
Ana yemeğe geçmeden önce 10-15 dakika bekleyin.
Tabağınızda mutlaka protein içeren besin bulunsun. Et, balık, tavuk olabilir, yoğurt olabilir, kurubaklagiller olabilir, eğer hiç zamanınız kalmadıysa ve makarna yapmayı düşünüyorsanız yanına menemen yapmanızı öneririm ya da makarnaya 5-6 kaşık lor peyniri koymak da iyi bir seçim olacaktır.
Mutlaka yeşillikler, çiğ sebzeler sofrada olsun.
Yemekleri iyi çiğnediğinizden emin olun. Yemeğinizin bitmesi 20 dakikadan daha az sürüyor ise yeteri kadar çiğnemiyorsunuz demektir.
İftardan sonrası canınız tatlı istiyorsa en iyi seçim dondurma olacaktır.
Ramazan ayında huzurlu mide ve bağırsak için yemeklerinizi pişirirken haşlama, buğulama, ızgara ya da fırınlama yöntemlerini kullanmanızı öneririm.
Bu dönemin ruhu terbiye etmek nefsimize sahip çıkmak olduğunu hatırlayalım. Ruhumuzun ve Bedenimizin doyduğu bir ramazan dilerim.
Diyetisyen Duygu DERYAN