Bu yazımda sizlere bedenimize karşı sorumluluğumuzu hatırlatmak istiyorum. Evet bedenimizden biz sorumluyuz ve öncelikle bu sorumluluğu bilinçlenerek almalıyız. Beslenmemiz ile birlikte sindirim sistemimiz, bağırsaklarımız, bedenimizin mini laboratuvarı gibi çalışıyor. Ne ile vücudumuzu besliyorsak, yeme alışkanlıklarımız ve psikolojimiz doğrudan etkileniyor. “Sağlıklı bağırsak, sağlıklı zihin demek.” sözünden yola çıkarsak bu konuya önem verdiğimizde aslında vücudumuzdaki düzeni de sağlamış olacağız.
Bilim, bağırsak florasının ruh halimizi de etkilediğini gösteriyor. Lif, probiyotik ve fermente gıdalar bağırsaklardaki yararlı bakterileri artırıyor. Bu bakteriler, nörotransmitterler üreterek beynimize olumlu sinyaller gönderiyor. Sonuç? Stres azalıyor, yeme dürtüsü kontrol altına alınıyor.
Şekerli karbonhidratlı çekici diye tabir edebileceğimiz gıdalar ve bir de işlenmiş hazır gıdalar sistemimizde geçici rahatlık hissetmemize neden oluyor. Ancak bağırsak florasında bunları işleyen bakteri miktarı çoğalıyor ve daha fazla bu tip gıdaları almamız için beynimize sinyal gönderiliyor. Bu bir bağımlılığa dönüşüyor, yiyoruz ve tekrar istek sinyalleri ile daha fazlası gelsin devamlı gelsin şeklinde bizi bir döngüye sokuyor.
Bir danışanım sürekli atıştırmalıklar tüketiyordu. Sağlıksız beslenme, bağırsak florasını bozuyor ve sürekli şeker isteğini tetikliyordu. Diyetine protein ihtiyacını karşılayan, lifli ve probiyotik gıdalar ekledik ve şekerli, yağlı, karbonhidratlı ürünleri, yarı pişmiş hazır ürünleri listesinden çıkardık. Kısa sürede, hem bağırsak dengesi düzeldi hem de psikolojisi iyileşti. Artık doğal besinlere yöneldi ve anlık tatmin arayışına son verdi.
Bağırsaklarımızı düzenlemek, yeme alışkanlıklarımızı kökten değiştirir. Bilimsel yöntemler ve psikolojik farkındalık, istenmeyen yiyecek krizlerine son verir. Sağlıklı bağırsak, net ve kontrollü bir yaşamın temelidir. 21 gün kuralı bu konuda da geçerlidir. Sabırla bu süreyi bilinçli beslenerek, su tüketiminize dikkat ederek ve sporu hayatınıza disiplinli bir şekilde ekleyerek vücudunuza ve kendinize değer vermeyi, size emanet edilen bu bedene saygı ve sevgi göstermeyi sağlarsınız. Yapamıyorum yoktur! Yeterince bilinçli çaba göstermedim vardır. Ve hak ettiğiniz sağlıklı yaşamı ancak siz kendinize yaşatabilirsiniz.
Sağlıcakla, huzurla kalın…